Grădina cu fazani

Grădina cu fazani a fost amenajată, după model baroc, ca o mică parcelă de pădure pentru creşterea fazanilor, chiar lângă parcul palatului. Fazanii erau un vânat îndrăgit şi erau crescuţi în împrejmuiri speciale, ca ornamente vii sau pentru vânat

Pentru a li se oferi păsărilor posibilitatea de a se ascunde, grădina cu fazani a fost amenajată cu plantaţii de arbori şi tufişuri neregulate şi impenetrabile. Dar, având o suprafaţă de numai 1,9 ha, grădina cu fazani era foarte mică pentru un teren de vânătoare.

În fotografia mare se pot vedea exoticii arbori-lalea (Liriodendron tulipifera), care au pese 200 de ani şi care s-au păstrat până în prezent; datorită contactelor sale la Curtea din Viena, Brukenthal i-a obţinut din America. Ei sunt ultimii martori ai bogatei sale colecţii de plante.

La dreapta, se poate vedea aleea cu tei dispuşi în patru rânduri; în timpul lui Brukenthal aceştia aveau coroanele tăiate în forme nete. În prezent, din cauza insuficientei tăieri, aleea e îmbătrânită şi necesită urgent tăieri de ramuri şi măsuri de chirurgie arboricolă.