Samuel von Brukenthal (1721-1803)

Samuel von Brukenthal se numără printre cele mai importante personalităţi ale Transilvaniei. A studiat în Germania ştiinţe administrative, istorie, filosofie şi teologie. Ascensiunea sa profesională în administraţie a început prin căsătoria cu fiica primarului Sibiului. În 1753 sarcinile sale profesionale l-au dus la Viena, unde a cunoscut-o pe celebra împărăteasă Maria Tereza, care i-a devenit susţinătoare şi prietenă. A petrecut mai mulţi ani la Curtea din Viena, iar în perioada 1777 – 1787 a fost guvernatorul Transilvaniei. A fost singurul sas care a fost vreodată conducătorul acestui ţinut. A fost influenţat de ideile iluminismului european din acea perioadă. Colecţionar pasionat, s-a interesat de artă, monede, cărţi, minerale şi plante.

Sub influenţa sejurului vienez, şi-a construit reşedinţa de vară de la Avrig după modelul palatului imperial de la Schönbrunn.

Prin testament, Brukenthal a lăsat integralitatea operei sale de-o viaţă unui moştenitor unic, care avea drept de uzufruct dar nu şi pe acela de a dispune de moştenire. După stingerea liniei celor cu drept de moştenire, Biserica evanghelică urma să devină succesor de drept. Aceasta a fost o dispoziţie înţeleaptă şi prevăzătoare, deoarece a împiedicat risipirea şi distrugerea colecţiilor. Astfel a fost creat în 1817, în palatul său din Sibiu, primul şi cel mai mare muzeu din Europa de sud-est cu o deosebit de valoroasă colecţie de tablouri.